Menu

Dit zijn de redenen om een brandmelder te installeren

Of je nu een eigen woning, studio, bedrijfspand of mobiele locatie hebt, een basisvereiste is om elk bouwwerk te voorzien van preventiemateriaal tegen onder andere inbraak, lekkage en potentiële branden. Brandveiligheid is een serieuze zaak en een brandmelder installeren is een van de eerste stappen om deze zaak goed aan te pakken. Vandaag de dag is het installeren en gebruiken van brandmelders steeds gemakkelijker en effectiever geworden, mede dankzij de slimme installatietechniek die zich voordoet. Een kleine moeite kan een enorme positieve impact hebben op je veiligheid als het gaat om branden. Daarom wordt in dit artikel duidelijk gemaakt waarom het gunstig is om zo snel mogelijk een brandmelder te installeren indien je hier nog niet over beschikt. 

Hoe en waar installeer je een brandmelder

Bij brandveiligheid en risicoaversiteit komen een aantal essentiële apparaten kijken. Brandgevaar kan namelijk worden ingedeeld in drie sectoren. Dit zijn het detecteren, melden en bestrijden van dergelijk brandgevaar. In dit artikel wordt er gefocust op het detecteren en melden van een brand. Een brandmelder installeren is de eerste stap hierin. Dit kan worden gedaan aan de hand van het aanschaffen van een rookmelder die op zijn beurt gelinkt is aan een alarmsysteem met brandalarm. Op deze manier kan (potentieel) brandgevaar dat via de rookmelder gedetecteerd wordt gelijk worden doorgeschakeld naar een brandalarm dat vervolgens de sirenes af laat gaan en hulpdiensten kan inlichten over het gevaar.

Met slimme installatietechniek komt ook een tactische aanpak. De installatie van de brandpreventiemiddelen kan gemakkelijk worden gedaan aan de hand van het montagemateriaal dat mee wordt gestuurd. Daarnaast zijn er specialisten beschikbaar die dit kunnen installeren. Qua plaatsing is het verstandig om melders te plaatsen op elke verdieping en in vluchtroutes aan het plafond. Voorkom het plaatsen van rookmelders in vochtige plekken of in warme en ventilerende gebieden. 

De essentie van een brandmelder

Een brandmelder installeren komt uiteraard met (noodzakelijke) voordelen. Door de innovatie en slimme installatietechniek in de brandveiligheid is potentieel brandgevaar snel ontdekt en gecommuniceerd, wat de risico’s sterk doet afnemen binnen het betreffende gebouw. Aan de hand van brandmelders kan er snel geëvacueerd worden en de brandweer snel worden ingeschakeld. Kortom, met brandmelders kun je levens redden.