Je huis verbouwen door het verhogen van je hypotheek
Wanneer je graag je huis zou willen verbouwen, dan zijn er een aantal verschillende manieren waarop je dit zou kunnen financieren. Zo heb je de mogelijkheid om dit volledig vanuit eigen middelen te bekostigen, maar kun je er ook voor kiezen om je hypotheek te verhogen mocht dit mogelijkheid zijn. Deze tweede optie, die overigens ook het meest wordt gebruikt, leggen we je in dit artikel verder uit. Zo zijn er namelijk een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden en kan het soms verstandiger zijn om een verbouwing op een bepaalde manier aan te pakken. Eén van deze manieren is bijvoorbeeld het maken van een verduurzaamheidsslag. Bij twee of meer maatregelen omtrent het verduurzamen van je woning, heb je namelijk ook recht op bepaalde subsidies.
Je hypotheek op verschillende manieren verhogen
De manier waarop jij je hypotheek kunt verhogen, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Allereerst natuurlijk je persoonlijke situatie. Mocht je net een huis hebben gekocht en nog weinig tot geen overwaarde hebben, dan kan het zijn dat je wat beperkter bent, dan wanneer je inmiddels al 10 jaar lang hebt afgelost op je hypotheek. Goed om te weten, is dat je hypotheek na de verbouwing niet hoger dan 100% van de woningwaarde mag zijn. Een uitzondering op deze regel, is wanneer je kiest voor energiebesparende voorzieningen. Je hypotheek verhogen voor verbouwing is dus afhankelijk van verschillende factoren. Het verhogen van je hypotheek kan op twee verschillende manieren. Dit kan door middel van een onderhandse verhoging of door een extra hypotheek af te sluiten.
Onderhands verhogen van je hypotheek
Op het moment dat je je woning hebt gekocht, is dit vastgelegd bij de notaris. Het kan zijn dat je er destijds voor hebt gekozen om de hypotheek hoger in te schrijven, dan de daadwerkelijk waarde. Is dit het geval, dan kun je je hypotheek vaak eenvoudig onderhands verhogen. Het voordeel hieraan is, is dat je er niet speciaal meer voor naar een notaris hoeft, maar rechtstreeks met je hypotheekverstrekker kan worden geregeld. Dit geldt overigens ook op het moment dat je hypotheek al voor een deel is afgelost. Doordat de hoogte van je hypotheek lager is, dan de waarde zoals deze bij de notaris staat beschreven, heb je de mogelijkheid je hypotheek op te hogen. Goed om te weten, is dat je de hypotheek alleen bij je huidige hypotheekverstrekker kunt verhogen met een maximaal verschil tussen je huidige hypotheek en je maximaal op te nemen hypotheek.
Een tweede hypotheek afsluiten
Voor het verbouwen of verduurzamen van je woning heb je ook de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten. Deze hypotheek kan tot 100% van de woningwaarde na verbouwing zijn. Goed om te weten, is dat dit geld dat je extra leent, wordt opgenomen in een bouwdepot. Je kunt dus niet zomaar beschikken over het geld, maar dient hiervoor een factuur van bijvoorbeeld een aannemer te overleggen en deze wordt dan vanuit dit potje betaald.
Hoe zit het met de extra kosten?
Kies je voor de eerste mogelijkheid, dus door het onderhands verhogen, dan hoef je niet naar een notaris, waardoor je dus ook geen extra kosten hebt. Uiteraard heb je wel te maken met de kosten voor advies en bemiddeling. Ook dien je je huis opnieuw te laten taxeren, waarna deze dient te worden ingeschreven bij de notaris. Hier betaal je uiteraard wel kosten voor. Handig om te weten, is dat deze kosten en ook de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar zijn. Wel zijn er een aantal voorwaarden die gelden:
- Je huis dient als hoofdverblijf
- De verhoging wordt gebruikt voor het verbeteren van de woning
- Je dient het verhoogde deel af te lossen binnen een periode van maximaal 30 jaar
Tot slot
Nu je weet welke mogelijkheden er zijn om je hypotheek op te hogen voor bijvoorbeeld een verbouwing, is het aan te raden om verschillende hypotheekverstrekkers te raadplegen. Wat je namelijk vaak ziet, is dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de verschillende hypotheekverstrekkers. Een verschil van 0,25% lijkt dan misschien niet veel, maar verspreid over 30 jaar, kan een aanzienlijk verschil zijn. Verdiep je dus goed, voordat je overgaat tot het afsluiten van een extra hypotheek.